Συχνές ερωτήσεις

ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ

Καταρχήν θα πρέπει να μείνετε ψύχραιμη, καθότι δεν είναι όλοι οι όγκοι κακοήθεις. Σε δεύτερη φάση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας, ώστε να σας εξετάσει κλινικά και να σας καθοδηγήσει ως προς τις εξετάσεις που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε.

Τους μήνες που η γυναίκα θηλάζει δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αξιόπιστα αυτοεξέταση μαστών με την αφή. Μπορείτε να αυτοεξετάζεστε οπτικά και εάν χρειαστεί, είναι απόλυτα ασφαλές να πραγματοποιήσετε υπερηχογράφημα μαστών.

ΜΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ / ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ

Το υπερηχογράφημα μαστών είναι μια εντελώς ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση, την οποία η γυναίκα μπορεί να συμπεριλάβει στον ετήσιο γυναικολογικό της έλεγχο.

Δεν υπάρχει ηλικιακός περιορισμός για την πραγματοποίηση αυτής της εξέτασης, αφού είναι κατάλληλος και για πολύ νεαρές γυναίκες, μέχρι να φτάσουν την ηλικία όπου θα μπορούν να κάνουν μαστογραφία, αλλά επίσης, μπορεί να γίνεται συμπληρωματικά της μαστογραφίας.

Το υπερηχογράφημα με δυνατότητα ελαστογραφίας, δίνει στον ιατρό τη δυνατότητα αξιολόγησης και αξιόπιστης μέτρησης της σκληρότητας και ελαστικότητας των ιστών και τον βοηθά σημαντικά στην εκτέλεση παρακέντησης ή τη δειγματολογική βιοψία.

Η μαστογραφία πρέπει να γίνεται μετά τα 40 έτη της γυναίκας και πάντοτε σε αξιόπιστα διαγνωστικά κέντρα μαστού.

Κάποιες φορές, πραγματοποιούμε μια πρώτη βασική μαστογραφία σε ηλικία 37 χρονών και αργότερα, μετά τα 40, επαναλαμβάνουμε τη μαστογραφία κάθε χρόνο, σύμφωνα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού.

Η μαστογραφία συνεχίζει να είναι η πλέον αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου του μαστού και μάλιστα, με την ψηφιακή μαστογραφία και τη δυνατότητα 3D (τομοσύνθεση) ο γιατρός μπορεί να διαγνώσει τυχόν πρόβλημα σε πολύ πρώιμο στάδιο και καρκίνους μικρότερους από 0,5 εκ. σε προκλινικό στάδιο…

Οι σύγχρονοι ψηφιακοί μαστογράφοι παρουσιάζουν λιγότερη ακτινοβολία και μεγαλύτερη ευκρίνεια, σε σχέση με τις αναλογικές μαστογραφίες. Δεν θεωρείται ότι συμβάλλουν ή επιβαρύνουν την εμφάνιση καρκίνου του μαστού.

Η ενόχληση που μπορεί να αισθάνεται μια γυναίκα είναι υποκειμενική. Ο μαστός τοποθετείται ανάμεσα σε δύο πλάκες όπου και συμπιέζεται, μέχρι η λήψη να περιλαμβάνει όλο τον μαζικό αδένα, αλλά και την περιοχή της μασχάλης. Ωστόσο στην πλειοψηφία των γυναικών η ενόχληση είναι ανεπαίσθητη. Η διάρκεια της εξέτασης δεν ξεπερνά τα 15 λεπτά.

Η μαστογραφία είναι καλό να διενεργείται στην πρώτη φάση του κύκλου, όχι δηλαδή μετά την 14η ημέρα, όπου ο μαστός διογκώνεται και η πίεσης μπορεί να είναι περισσότερο ενοχλητική.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Η γυναίκα θα πρέπει να συμπεριλάβει τον ετήσιο μαστολογικό της έλεγχο ανεξάρτητα με το εάν έχει ενεργή σεξουαλική ζωή.

Δεν έχει αποδειχθεί υπαιτιότητα των αποσμητικών ή της αποτρίχωσης στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Συνήθως, ερεθισμοί ή άλλοι λόγοι που προκαλούν το ενδιαφέρον μας για την εξέταση της περιοχής μπορεί να «αποκαλύψουν» βλάβες, όπως καρκίνο του μαστού, χωρίς όμως αυτό να συνδέεται με την εμφάνιση κακοήθειας.

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ

Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται σε ποσοστό 5% σε γυναίκες κάτω των 40 ετών, ενώ το 20% σε γυναίκες ηλικίας μεταξύ 40 και 50 ετών και 75% σε γυναίκες μεταξύ 50 και 70 ετών.

Εκτός της ηλικίας, γενετικοί παράγοντες είναι η αιτία του 5% των περιπτώσεων του καρκίνου του μαστού. Η ανακάλυψη των γονιδίων BRCA-1 και BRCA-2, απλά υποδηλώνει ότι μέρος του πληθυσμού έχει υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξει καρκίνο του μαστού. Επιπλέον, γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό από την πλευρά της μητέρας τους με καρκίνου μαστού (ιδιαίτερα προ της εμμηνόπαυσης) έχουν και οι ίδιες αυξημένο κίνδυνο. Άλλοι παράγοντες αυξημένου κινδύνου, εκτός των γενετικών παραγόντων είναι: η ατοκία, η πρώτη γέννα σε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών, η πρόωρη εμμηναρχή, η καθυστερημένη εμμηνόπαυση, η λήψη ορμονών για πρόωρη έναρξη της εμμηνόπαυσης, η ορμονική θεραπεία (οιστρογόνα, αντισυλληπτικά, εξωσωματική), η παχυσαρκία, ο μη θηλασμός, ιστορικό προηγούμενου καρκίνου μαστού κ.λ.π.

ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΕ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΣΑΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    *

    - είναι απαραίτητη η συμπλήρωση του πεδίου